EMEA ger grönt ljus för generiskt Plavix

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA har gett positiva omdömen
till sex stycken generiska varianter med clopidogrel. För Sanofi-
Avnetis och Bristol-Myers Squibb som står bakom originalprodukten Plavix
väntar nu hård konkurrens.

1 jun 2009, kl 14:10
1

Annons

Det blodproppsförebyggande Plavix (clopidogrel) hamnade tvåa på listan av bäst säljande läkemedel 2008. De marknadsförande företagen Sanofi-Aventis och Bristol-Myers Squibb fick intäkter motsvarande 8,6 miljarder dollar förra året enligt uppgifter från IMS Health. Men snart ser det ut som att de får dela med sig av vinsten.

På sitt senaste möte gav EMEA:s kommitté för humanläkemedel, CHMP, grönt ljus till sex generiska varianter av Plavix.  Fyra av dem, Clopidogrel 1A Pharma, Clopidogrel ratiopharm, Clopidogrel Acino och Clopidogrel Hexal kommer från Acino Pharma GnbH. Dessutom gavs klartecken till Clopidogrel Teva från Teva Pharma och Grepid från Pharmathen. När CHMP har sagt ja tar det ytterligare ett par månader innan EU-kommissionen tar ett slutgiltigt beslut i frågan.

Acino har sålt generiskt clopidogrel i Tyskland sedan förra året och företaget uppger att de sedan januari i år har fått cirka en fjärdedel av den tyska marknaden. Sanofi-Aventis och Bristol-Myers Squibb säger i en presskommentar att i de flesta länder inom EU gäller deras patent till 2013 och de kommer att fortsätta försvara sina rättigheter att sälja produkten.

De närmaste åren väntar en rad patentutgångar för flera av världens bäst säljande läkemedel. Läs mer om patentstupet i papperstidningen Läkemedelsvärlden nr 3/2009.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer