Annons

Landstingen vill prisförhandla själva

Landstingen lanserar ett eget system för prisförhandlingar med industrin. Marianne Boivie, Landstingförbundet vill att landstingen skall få större inflytande över prisförhandlingarna genom en egen förhandlingsorganisation.

18 jul 2002, kl 23:02
0

Annons

Landstingen vill minska statens inflytande över prisförhandlingarna på läkemedel. De lanserar ett eget system där landstingen och läkemedelsindustrin kommer överens om priset i direkta förhandlingar. Statens inblandning ska begränsas till att i efterhand formellt godkänna det som man kommit överens om i förhandlingarna.
Idag sköts prisförhandlingarna av en särskild enhet inom Riksförsäkringsverket. I december i fjol lade prisutredaren Sven-Olof Karlsson fram ett betänkande som innebär att en nyinrättad statlig myndighet ska bestämma enhetliga utförsäljningspriser från apotek. De enskilda landstingen kan genom direkta förhandlingar efter myndighetens beslut träffa individuella överenskommelser om lägre inköpspriser till apotek. Utredaren menar att sjukvårdshuvudmännen därigenom får ett reellt inflytande över kostnadsutvecklingen.


Ökat inflytande
Men inom landstingsvärlden finns ett missnöje med förslaget för att landstingen inte ges tillräckligt stort inflytande.
? Sjukvårdshuvudmännen får för dåligt inflytande med den modellen, säger Marianne Boivie, Landstingsförbundet. Det är bakgrunden till att vår prisgrupp inom läkemedelsprojektet har tagit fram förslaget. Frågan gäller vilka som skall förhandla – är det staten eller landstingen?
Förslaget ska ses som ett underlag för landstingen när de ska skriva sina remissvar på den statliga utredningen.


Beslut i tre steg
Landstingens eget förslag innebär att landstingen inrättar en gemensam förhandlingsorganisation. Prisbildningen sker i tre steg. Först kommer landstingens förhandlingsorganisation och läkemedelsindustrin överens om priset i centrala förhandlingar. Förhandlingarna ska gälla hela sortimentet inom läkemedelsförmånen. Därefter fastställer en statlig myndighet priset.
Om parterna inte lyckas komma överens kan ett läkemedelsföretag vända sig direkt till den statliga myndigheten. Sedan priset är fastställt finns möjlighet för ett enskilt landsting att förhandla med industrin om rabatter. Men det skall inte vara med löfte om att förskriva en viss mängd.