Annons

Konsumbutik sålde nikotintuggummi

Ännu är det inte tillåtet att sälja läkemedel i vanliga butiker. Men i Konsum och kiosker i Stockholmsområdet har kunderna sedan i höstas kunnat köpa tuggummin som enligt marknadsföringen innehåller 2 mg nikotin. Och det är billigt ? butiken tar bara hälften av vad apoteket tar.

18 jul 2002, kl 23:00
0

?No smoker? är ett tuggummi som innehåller ?tobaksextrakt?. Men det säljs inte på ett apotek utan i en vanlig Konsumbutik, närmare bestämt i Nykvarn, en mil väster om Södertälje.
Anslaget ?2 mg nikotin? appellerar direkt till de i målgruppen som redan köpt nikotintuggummi på apoteket. Här lockas de att köpa en liknande produkt för halva kostnaden. Konsum tar 10 kronor för en förpackning som innehåller tolv tuggummin. 30 stycken tuggummin av märket Nicorette kostar 59 kronor på apoteket. Tolv stycken av märket Nicotinell kostar 27:50 och 24 stycken Nicotugg kostar 44:50.
? Produkten har sålt bra, konstaterar Johan Fagerlund, butikschef på Konsum i Nykvarn.
? Sedan i höstas driver vi en testförsäljning i ett 20-tal kiosker och butiker i Stockholmsområdet, säger Krister Alm, TK-Import, som representerar tillverkaren, finska Fennobon.
? Detta är ett misstänkt fall av olaglig läkemedelsförsäljning, säger Patrik Moberg, jurist på Läkemedelsverket, som bland annat handlägger fall av olaga läkemedelsförsäljning.
? Det här är ett hälsokostpreparat. Vi har fått försäkringar från Fennobon att det får säljas fritt i Sverige, säger Krister Alm.


Skriver brev
När Läkemedelsverket får in uppgifter om misstänkt läkemedelsförsäljning utanför apoteken skriver verket ett rekommenderat brev till försäljaren.
? Vi klargör hur reglerna för läkemedelsförsäljning ser ut. Vi ber om en förklaring och ger samtidigt den ansvarige en chans att plocka bort varan, säger Patrik Moberg.
I de flesta fallen räcker detta för att den olagliga läkemedelsförsäljningen ska upphöra. Även om det finns en ansvarig person leder den olagliga försäljningen inte till åtal.
? Så vitt jag vet har åtal inte förekommit i sådana fall, säger Patrik Moberg.
Inte bara Konsum i Nykvarn har brutit mot bestämmelserna. Butiken omfattas av reglerna för detaljhandel, och enbart Apoteket AB får idag bedriva detaljhandel med läkemedel. Butiken har köpt in tuggummin från TK-Import, som bedriver partihandel. För att bedriva partihandel med läkemedel krävs tillstånd av Läkemedelsverket. Företaget finns inte registrerat hos Läkemedelsverket.


Vill gärna sälja
Konsumbutikerna ingår i det rikstäckande Kooperativa förbundet, KF. Butikerna får de flesta av sina varor via KF. Dock har butikerna ett visst utrymme att själva ta in varor vid sidan av den vanliga kanalen. ?No smoker? är ett sådant exempel.
Dock tar gärna KF in varor centralt i ett senare skede. När Läkemedelsvärlden är i kontakt med KF vet man inget om ?No smoker?.
? Fyller varan ett behov så kan vi inom några veckor ha den ute i andra butiker, säger Nils Andersson, kategorichef på KF i Stockholm.
? Vi säljer ju tobak, varför då inte även ett tuggummi med tobaksextrakt, säger han.
Han ser inga skäl till att man inte skulle kunna sälja nikotintuggummi, om det är tillåtet.
? Det finns en stark trend när det gäller tuggummi. De betraktas inte längre som sockerhaltig konfektyr, utan snarare tandhygieniska produkter med uppfriskande egenskaper, säger Nils Andersson.