Annons

Läkemedelsverket rensar inför ny lag om växtläkemedel

Nu har Läkemedelsverket handlagt de sista ansökningarna i högen ?frilistade naturmedel?, en kvarleva sedan lagen ändrades för tio år sedan. Men sex naturmedel har lyckats överleva ännu en lagändring.

3 apr 2006, kl 13:10
0

Den första maj beräknas den nya lagen om växtbaserade läkemedel träda i kraft. Det innebär att naturmedel inte kan finnas på den svenska marknaden. Läkemedelsverket skriver i ett pressmeddelande att samtliga frilistade naturmedel har gåtts igenom, så att de som uppfyller kraven istället blivit godkända naturläkemedel.
Därmed har myndigheten skött den hemläxa som finns angiven i propositionen, med 31 mars som deadline.

Något kryptiskt är tillägget:
”Med stöd av övergångsbestämmelser i den nya lagstiftningen avvaktas med att fatta beslut om sex stycken naturmedel. Dessa kommer att finnas kvar på marknaden till dess att ansökan om registrering som traditionellt växtbaserat läkemedel inkommit och avgjorts.”

– Det finns inget utrymme för frilistade naturmedel i den nya lagen, så de har istället fått tillfälligt försäljningstillstånd, säger Lena Sahlström, apotekare på Läkemedelsverkets enhet för växtbaserade läkemedel.

Hon pekar på den del av propositionen som rör naturmedel som inte bedöms kunna uppfylla kraven på naturläkemedel. De naturmedel som istället bedöms kunna uppfylla de nya kraven på traditionella växtbaserade läkemedel får under en tid fortsätta försäljas. Senast den första augusti ska berörda företag lämna in en fullständig ansökan till Läkemedelsverket.
De sex sista naturmedlen som nu alltså slingrat sig förbi två lagändringar är Arctic root, Chisandra adaptogen, Chisan, Femal balans, Floradix multipretten och Salus alpenkraft.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng