Nya informationsfilmer om växtbaserade läkemedel

Nya informationsfilmer om växtbaserade läkemedel

Nya informationsfilmer som ska öka kunskapen om växtbaserade läkemedel har tagits fram av Läkemedelsverket.

12 sep 2016, kl 10:46
0

Annons

Läkemedelsverket har tagit fram tre informationsfilmer om växtbaserade läkemedel och andra egenvårdsprodukter som innehåller växtmaterial.

– Det är inte självklart när man ser produkterna att det är olika regelverk bakom och att de olika produkterna inte kan lova samma sak, säger Robert Hägerkvist på Läkemedelsverket som ligger bakom filmerna.

Målet är att öka kunskapen kring växtbaserade läkemedel. De olika filmerna handlar om olika kategorier av egenvårdsprodukter och att de kan skilja sig åt en hel del, så som att kosttillskott och läkemedel är inte samma sak. Vidare är det information om regelverk, effekt och säkerhet samt råd om bland annat varför biverkningsrapportering är viktigt.

– Det är viktigt att veta att det är skillnad på olika produkter. Ingen ska tro att man blir frisk från en sjukdom genom att ta kosttillskott. Jag tycker att alla ska veta om att det finns olika spelregler för olika produkter så att man som konsument kan fatta att informerat beslut, säger Robert Hägerkvist.

Robert Hägerkvist och kollegan Erika Svedlund, är båda utredare på enheten för växtbaserade läkemedel vid Läkemedelverket och har tillsammans tagit fram informationsfilmerna.

– Det är ett eget initiativ eftersom vi anser att det råder begreppsförvirring och vi vill sprida informationen, säger Robert Hägerkvist.

Tanken är att alla som är intresserade ska få ta del av informationen, även om den i första hand vänder sig till hälso- och sjukvårdspersonal där apotekspersonal är en viktig grupp.

– Med informationen kanske apotekspersonal kan ge ännu bättre rådgivning än idag, eller i alla fall ha det som ett verktyg de kan använda i sitt arbete för att ge goda råd, säger Robert Hägerkvist.