Avokadokärnor kan innehålla värdefulla ämnen

Avokadokärnor kan innehålla värdefulla ämnen

Kemister i USA har funnit ämnen som kan vara till nytta i läkemedelstillverkning i kärnans yttersta skikt.

22 aug 2017, kl 11:09
0

Annons

Det är forskare vid University of Texas Rio Grande Valley som har analyserat vad som finns i avokadokärnan ner till minsta kemiska beståndsdel. Men det är inte den inre delen av kärnan, utan det ofta lite torra, yttersta skalet på kärnan som har varit huvudföremål för deras intresse.

Forskarna malde ner 300 torkade kärnhöljen och fick ett drygt halvkilo pulver. Efter fortsatt processande kunde tre teskedar olja och cirka 30 gram vax utvinnas. Genom analyser kunde forskarna sedan identifiera 116 kemiska föreningar i oljan och 16 i vaxet. Många av dessa tycks inte finnas i själva avokadokärnan.

Bland de kemiska föreningarna som hittades finns dokosanol som används i antivirala läkemedel, och heptocosane som enligt forskarna skulle kunna förhindra tumörväxt. Forskarna fann också fettsyror som kan påverka kolesterolet och andra som kan användas som mjukgörare i material och i läkemedel.

Forskningsledaren Debasish Bandyopadhyay kommenterar att deras forskning visar att det som har betraktats som avokadons allra minst intressanta del kanske visar sig vara den mest värdefulla, med egenskaper som kan vara till nytta vid bland annat cancer och hjärt-kärlsjukdom.

Fynden presenteras vid American Chemical Society’s konferens som just nu pågår i Washington.