Annons

Virustest bättre metod att upptäcka livmoderhalscancer

Infektion med så kallat papillomvirus, HPV, är en säkrare markör för livmoderhalscancer än cellförändringar vid cervixscreening. Det visar en studie som nyligen publicerats i tidskriften International Journal of Cancer.

4 apr 2006, kl 12:41
0

För att jämföra de två metoderna för att i tidig fas upptäcka livmoderhalscancer samlade de brittiska forskarna in data från drygt 60 000 nordeuropeiska och nordamerikanska kvinnor.
Forskarna konstaterar att de cellprover som regelmässigt tas vid screening i flera länder minskat dödligheten i livmoderhalscancer.
Men cellproverna har flera svagheter, menar de. Cellprovet måste vara av tillräckligt god kvalitet och den mikroskopiska analysen är subjektiv.

Ett test som kontrollerar förekomst av papillomvirus är en enkel och objektiv metod anser forskarna som därför tycker att ett HPV-test är en säkrare metod.
I 96 procent av de fall där man fann att kvinnor hade HPV fann man också cellförändringar, som kan orsaka cancer. Med cellprover var träffsäkerheten 53 procent.

Båda metoderna kan ge falska positiva provresultat, men andelen falska positiva var högre med cellprover skriver forskarna.

I Sverige diagnosticerades 2003 477 kvinnor med livmoderhalscancer, två procent av all cancer. I början av 1970-talet var det ungefär dubbelt så många fall av livmoderhalscancer. Minskningen anses främst bero på cervixscreening som gjort det möjligt att tidigt upptäcka och behandla förstadier till sjukdomen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng