Övervikt ger kronisk inflammation hos unga

Överviktiga ungdomar har en kronisk inflammation i kroppen som kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar och diabetes senare i livet. Det visar en ny svensk avhandling.

5 apr 2006, kl 11:14
0

Annons

Det är sedan tidigare känt att övervikt hos vuxna ökar risken för att få hjärtkärlsjukdom och diabetes. Däremot har man inte helt kunnat förklara varför.

Julia Wärnberg vid Institutionen för biovetenskaper och näringslära vid Karolinska Institutet i Huddinge har undersökt 500 spanska ungdomar i åldern 13 till 18 år. Spanien är ett av de länder i Europa som har högst andel överviktiga barn.

Jämfört med normalviktiga ungdomar hade de överviktiga ungdomarna i studien förhöjda halter av inflammatoriska proteiner i blodet som hos vuxna ger en högre risk för hjärtkärlsjukdomar och diabetes.

– Hos människor med förhöjda nivåer av inflammatoriska proteiner kan de här sjukdomarna kanske dyka upp så tidigt som i 40-50 årsåldern istället för när de är 70, säger Julia Wärnberg i ett pressmeddelande.

Att kopplingen mellan övervikt i ungdomsåren och kronisk inflammation nu är klarlagd hoppas hon ska leda till nya insikter om hur man kan motverka den högre risk för livsstilssjukdomar som den kroniska inflammationen kan innebära i vuxen ålder.

– Hos vuxna med kronisk inflammation har det visat sig att tillsammans med viktminskning kan även Omega 3-fettsyror, valnötter och regelbunden motion vara ett bra sätt att få ner inflammationen och därmed minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, säger Julia Wärnberg.

Hon planerar nu att fortsätta sin forskning inom ramen för den så kallade Helena-studien, som finansieras av EU och ska vara klar 2008.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng