Annons

900 ton läkemedel kasserades förra året

Under 2005 samlade de svenska apoteken in cirka 900 ton överblivna läkemedel, inklusive emballage. Det är ungefär lika mycket som föregående år.

6 apr 2006, kl 14:37
0

Inom hela EU införs nu krav på ett insamlingssystem för läkemedel som inspirerats av den svenska modellen, för att minska spridningen av läkemedel i naturen. Det skriver Apoteket i ett pressmeddelande.

Apotekets miljömål 2006 är att minst 75 procent av de kunder som får läkemedel över ska lämna in dem. Idag är det två av tre av kunder som uppger att de lämnar in sina överblivna läkemedel till Apoteket.

– Vi arbetar för att få in en ännu högre andel överblivna mediciner. Mängden överblivna mediciner ska också minskas, bland annat genom startförpackningar av läkemedel, mer dosförpackade läkemedel och en bättre läkemedelsanvändning, säger Apotekets miljöchef Bo Gunnarsson.

De inlämnade läkemedlen skickas till förbränning i anläggningar i Göteborg, Uppsala och Umeå där de förbränns under kontrollerade former så att läkemedlen inte sprids vidare i naturen.