Antiinflammatoriska medel kan skydda mot grå starr

Antiinflammatoriska medel kan i extremt låga doser skydda ögat mot grå starr. Men höga koncentrationer kan istället orsaka grå starr. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

7 apr 2006, kl 12:10
0

Annons

Grå starr innebär att synskärpan försämras, eftersom linsen blir grumlig. Sjukdomen är den största orsaken till blindhet i världen, och så många som fyra av fem personer över 80 år har grumlig lins. År 2004 gjordes 77 000 operationer av grå starr i Sverige.

– Det finns studier som visat att om man kan fördröja uppkomsten av grå starr så att folk får det tio år senare skulle operationsbehovet minska till hälften, säger Anne Petersen.

I sin avhandling visar Anne Petersen, biomedicinsk analytiker vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, att de antiinflammatoriska medel som bland annat finns i vanliga värktabletter kan skydda mot grå starr. Hur mycket medlen kan skydda är olika från fall till fall, eftersom risken att drabbas av grå starr är olika från person till person.

Antiinflammatoriska medel används redan i form av ögondroppar vid operationer, men när läkemedlen ges tablettform är det svårt att veta hur hög koncentrationen blir i ögats lins.

Avhandlingen visar också att doseringen måste vara mycket exakt för att medlen ska ha en skyddande effekt. En för hög halt av antiinflammatoriska medel ökar istället risken för celldöd i ögat.

– Man har ett litet intervall där man får skydd, och om man får en för hög dos skadas ögat istället för att skyddas, säger Anne Petersen.

Anne Petersen har undersökt odlade celler från människor och hela linser från möss i mikroskop och med biokemiska analyser. I försöken kunde hon se att de antiinflammatoriska substanserna motverkade de farliga syreradikalerna, och att cellen då inte behövde använda lika mycket av skyddsämnet glutation.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng