Annons

Tryggt med tranbär för fostret

Tranbär ökar inte risken för fosterskador, enligt en ny studie. Men de fungerar inte heller för behandling av urinvägsinfektion.

10 dec 2013, kl 11:26
2

Annons

Tranbär är ett vanligt använt bär under graviditet, då den anses förebygga urinvägsinfektion. Att örten fungerar förebyggande eller behandlande finns det dock inte några tydliga belägg för.

Nu har norska forskare vid Institutionen för socialmedicin vid universitet i Bergen tittat på om användningen kan påverka fostret. I registerstudien ingick 68 522 kvinnor varav 919 rapporterade att de använt tranbär under graviditeten.Forskarna fann inte något samband mellan tranbärsanvändning och ökad risk för fosterskador. Användningen var inte förknippad med ökad risk för fosterdöd eller neonatal död, låg födelsevikt eller neonatala infektioner.

Forskarna såg dock ett svagt samband mellan användning av tranbär och vaginal blödning efter 17 veckors graviditet, något forskarna anser bör utredas vidare.

Bland de kvinnor som haft urinvägsinfektion hade åtta procent använt tranbär och 56 procent antibiotika. Mer än hälften av de som använt tranbär hade inte behandlat med antibiotika.Att inte behandla urinvägsinfektion med antibiotika under graviditet ökar risken för att inte bli av med infektionen, vilket ökar risken för njurinfektion och för tidig födsel, varnar forskarna bakom studien.Tranbären är inte farliga i sig, men det finns inte några data som tyder på att örten vare sig förebygger eller behandlar urinvägsinfektion påpekar forskarna.

Det svenska läkemedelsverket rekommenderar inte tranbär som förebyggande behandling, även om det finns en svag dokumentation som tyder på en viss förebyggande effekt av tranbärsjuice, enligt myndigheten. Någon sådan finns inte alls för behandling av en pågående infektion.

Nedre urinvägsinfektion ska enligt den svenska rekommendationen alltid behandlas med antibiotika. Tranbär kan också påverka behandling med warfarin, påpekar Läkemedelsverket.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Något fel på er dela-med-e-postfunktion – det finns inget utrymme att skriva en kommentar/hälsning, bara en sådan rubrik.