Annons

Läkemedelsstentar ökar inte risken för död

Den forskargrupp i Uppsala som i början av året reste varningsflagg för behandling med läkemedelsstentar har nu halat in den. Behandlingen ökar inte dödligheten på längre sikt visar deras senaste uppföljning.

3 sep 2007, kl 12:57
0

Annons

Patienter som behandlats med läkemedelsavgivande stentar i kranskärlen löper inte större risk att dö jämfört med de som fått en vanlig stent. Det visar den nya långtidsuppföljning av det svenska coronarangiografi- och angioplastikregistret (SCAAR) som forskare från Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR) presenterade vid en kardiologkongress i Wien i helgen.

Men för bara ett halvår sedan presenterade samma forskargrupp en artikel i New England Journal of Medicine där risken för död var signifikant högre för patienter som behandlats med läkemedelsstentar jämfört med de som fått en metallstent.
? I den första studien analyserade vi patienter som behandlats under två år och följde dem ett år till, alltså under tre år totalt. Då såg vi ingen ökad risk när det gällde död och hjärtinfarkt tillsammans, men när det gällde död ensamt var risken ökad, säger Stefan James, forskare vid Uppsala kliniska forskningscentrum och överläkare vid Akademiska sjukhuset.
? Vi ansåg det då befogat att sätta varningsflagg för detta. Risken fanns att vi hade en ökad risk för död som kommer sent.

Nu när forskarna följt upp patienterna ytterligare ett år och fler patienter behandlats, totalt 35 000 ingår i studien, har risken tvärtom minskat.
? Efter fyra års uppföljning är risken för död inte längre statistiskt säkerställd, säger Stefan James. Tvärtemot vad vi befarade så tycks skillnaden istället minska över tid. Vilket är glädjande för alla miljontals patienter som redan fått stent inopererade.
Forskarnas uppfattning är nu att läkemedelsbelagda stentar inte kan anses vara skadliga, men att de ska användas med försiktighet.
? Det viktigaste är nog att man försäkrar sig om att patienten tolererar blodproppsbehandling och är beredd att medicinera under lång tid.
? Och det måste man ta reda på innan man sätter in stentarna, säger Stefan James.