Färre apotekare lämnade landet

Bara en av 43 studenter som tog examen från apotekarprogrammet i Göteborg 2006 var fortfarande arbetssökande nio månader senare. Det är en betydande förbättring mot året innan då tre av 35 intervjuade studenter var utan jobb.

4 sep 2007, kl 10:55
0

Annons

Att döma av den uppföljning som görs är studenterna som lämnar apotekarprogrammet i Göteborg i stort sett nöjda med sin utbildning. Flera av studenterna som utexaminerades 2005 kände sig visserligen lite som försökspersoner. Men det var kanske inte så konstigt eftersom det var den första kullen apotekare vid Göteborgs universitet.
Vid uppföljningen av studenter som utexaminerades 2006 finns inte den kritiken mot utbildningen kvar.

Överhuvudtaget tycks studenterna som lämnar apotekarprogrammet i Göteborg vara nöjda med sin utbildning. Arbetsmarknaden verkar också ha blivit bättre mellan de två kullarna. Av de 35 som ingick i uppföljningen 2005 var tre arbetssökande vid uppföljningen nio månader senare. Av de 43 som ingick i 2006 års uppföljning var bara en arbetssökande vid uppföljningen.
Andra skillnader mellan de två kullarna är att fler av dem som gick ut 2006 än året innan började arbeta inom läkemedelsindustrin, de flesta som läkemedelskonsulenter, 14 procent 2005 och 28 procent i fjol. Fler av de senast nyutexaminerade har också börjat arbeta inom Apoteket, 47 procent jämfört med 32 procent 2005. Färre söker sig nu utomlands tycks det. En tredjedel av apotekarna gjorde det 2005, jämfört med 16 procent bland de som tog examen 2006.

De nyutbildades åsikter om utbildningen skiljer sig inte mycket åt, förutom att första kullen kände av att de var just det.
De flesta anser sig väl förberedda för yrkeslivet. Föreläsarna har varit kompetenta, men framhåller en del studenter; de har saknat apotekare som föreläsare. Några menar att utbildningen känts lite som läkarprogrammet i miniformat. Fler apotekare som föreläsare är viktigt för yrkesstoltheten anser kritikerna. På önskelistan finns också ett större urval av valbara kurser, framför allt inom klinisk farmaci.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng