Risker med hjärtmedicinen digoxin
Digoxin hittades från början i en typ av Fingerborgsblomma. Foto: Istockphoto

Risker med hjärtmedicinen digoxin

En stor analys ser en ökad mortalitetsrisk bland patienter som tar digoxin och speciellt vid förmaksflimmer.

7 maj 2015, kl 07:24
1

Annons

Slutsatserna från en systematisk litteraturgenomgång följt av en metaanalys pekar på att det finns risker i användandet av hjärtmedicin som innehåller digoxin. I en artikel publicerad i European Heart Journal har 19 studier gjorda sedan 1993 slagits samman och totalt ingick 320 000 hjärtpatienter i analysen.

Forskarna undersökte effekten av digoxin på den totala dödligheten bland patienter med förmaksflimmer eller hjärtsvikt.

Resultaten visade på att digoxinbehandling gav 21 procent ökad totalmortalitet jämfört med annan terapi. Tittade man på gruppen med förmaksflimmer var riskökningen 29 procent. I samband med de flesta dödsfallen använde patienterna även annan medicinering och resultaten kan till del bero på att digoxin ibland är vanligare bland mer sjuka patienter.

Digoxin har använts i decennier för att behandla hjärttillstånd som förmaksflimmer, men forskarna som gjort metaanalysen menar att det kan vara dags för en revidering av behandlingsrekommendationerna.

För att kunna dra säkrare slutsatser efterlyser man randomiserade studier som undersöker eventuella risker med läkemedlet och där behandlingsdosen är monitorerad. Fram tills säkrare bevis finns bör digoxin användas med försiktighet och plasmanivåerna bör följas upp noggrant, speciellt bland patienter med förmaksflimmer anser forskarna.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. När jag började göra min praktik på apoteket i Sverige häpnade jag att det inte rekommenderas till patienterna att använda Digoxin med uppehåll. Jag är utländsk apotekare och vi hade rekomenderat att digoksin tas fem dagar i vecka sen två dagar paus osv.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng