Ny trippelbehandling effektiv mot hepatit C

BMS nya behandling med tre direktverkande substanser mot hepatit C typ 1 har hög effekt även vid skrumplever.

7 maj 2015, kl 10:24
0

Två studier som publicerats i Jama visar att ännu en ny behandling mot hepatit C ger virologisk kontroll bland de allra flesta som testat läkemedlen.

Trippelbehandlingen från BMS innehöll daklatasvir, asunaprevir, och beclabuvir och gavs i tolv veckor till patienter med genotyp 1 av viruset.
Substansen daklatasvir, Daklinza, är redan godkänt i EU för att användas som en komponent i en kombinationsbehandling mot hepatit C och har testats med bra effekt tillsammans med asunaprevir i tidigare studier. Att lägga till beclabuvir är nytt.

I den ena av studierna gavs trippelbehandlingen både till patienter som inte tidigare fått någon behandling samt till individer som gått igenom en tidigare terapi utan att bli virusfria. Inga av patienterna hade ännu utvecklat cirros. Resultaten visade att trippelterapin gav fortsatt virologisk kontroll tolv veckor efter avslutad behandling hos 92 procent respektive 89 procent av deltagarna i de två grupperna.

I den andra studien hade patienterna utvecklat cirros och fick förutom trippelbehandlingen även ribavirin eller placebo under tolv veckor.
Bland patienter som inte fått någon tidigare behandling så uppnådde 93 procent av patienterna som inte fick ribavirin virologisk kontroll tolv veckor efter avslutad behandling och i 98 procent av fallen för de som fått ribavirin.

Bland de patienter som tidigare fått annan behandling var svarsfrekvensen 87 respektive 93 procent.

Studien gjordes som en öppen undersökning utan kontroller.

Länk till artikel i JAMA med patienter utan skrumplever
Länk till artikel i JAMA med patienter med skrumplever

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng