Annons

Läkemedel doneras olagligt

Den franska organisationen Pharmacie Humanitaire Internationale ägnar sig åt illegal donation av läkemedel, menar Farmacevter utan gränser.

26 apr 2006, kl 12:59
0

Den franska apotekarorganisationen Pharmaciens Humanitaire Internationale, PHI, skickar returnerade läkemedel till u-länder, trots att detta är helt i strid med WHO:s riktlinjer och rekommendationer hur läkemedel ska doneras.
– Vi har från flera håll legat på dem men ingenting händer, säger Nils-Olof ?Nippe? Strandqvist, ordförande i svenska Farmacevter utan Gränser.
Han menar att det är en obskyr verksamhet att från apotek sända returnerade läkemedel till u-länder, krigsområden och andra oroshärdar.
– Det innebär stora problem för mottagarna, eftersom givarna sällan undersöker de verkliga behoven utan skickar läkemedel som egentligen inte behövs, till exempel p-piller, istället för antibiotika och smärtstillande läkemedel.
Andra problem är att många läkemedel har passerade bäst före-datum och att etiketter med patientnamn sitter kvar på förpackningarna.