Läkemedel doneras olagligt

Den franska organisationen Pharmacie Humanitaire Internationale ägnar sig åt illegal donation av läkemedel, menar Farmacevter utan gränser.

26 apr 2006, kl 12:59
0

Annons

Den franska apotekarorganisationen Pharmaciens Humanitaire Internationale, PHI, skickar returnerade läkemedel till u-länder, trots att detta är helt i strid med WHO:s riktlinjer och rekommendationer hur läkemedel ska doneras.
– Vi har från flera håll legat på dem men ingenting händer, säger Nils-Olof ?Nippe? Strandqvist, ordförande i svenska Farmacevter utan Gränser.
Han menar att det är en obskyr verksamhet att från apotek sända returnerade läkemedel till u-länder, krigsområden och andra oroshärdar.
– Det innebär stora problem för mottagarna, eftersom givarna sällan undersöker de verkliga behoven utan skickar läkemedel som egentligen inte behövs, till exempel p-piller, istället för antibiotika och smärtstillande läkemedel.
Andra problem är att många läkemedel har passerade bäst före-datum och att etiketter med patientnamn sitter kvar på förpackningarna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng