Annons

Läkare kritiserar statinbehandling

Sex forskare och läkare kritiserar behandlingen med statiner mot förhöjda kolesterolvärden. De flesta vet inte att studier inte lyckats visa att behandlingen förlänger livet för friska människor, skriver de på DN:s debattsida.

26 apr 2011, kl 11:22
0

Kritikerna hänvisar i sin artikel till en nyligen publicerad rapport från Cochraneinstitutet. I den rapporten analyseras resultaten av alla studier på friska människor, totalt mer än 34 000 människor. Slutsatsen var att behandling med statiner hos hjärtfriska med förhöjda kolesterolvärden gav en bagatellartad effekt.

Vad studier
visat, skriver forskarna på DN:s debattsida, är att för män som tidigare haft en infarkt har behandling med statiner en beskedlig effekt. Sannolikheten för att en manlig sextioårig infarktpatient ska leva om fem år är ungefär 90 procent, om han tar statiner dagligen ökar den till 92 procent. För äldre män och kvinnor finns ingen visad effekt.

Författarna pekar
istället på risken för biverkningar med behandlingen. Ömma och svaga muskler, impotens och cancer finns belagda i studier påpekar de och varnar för den som de menar okritiska användningen av läkemedlen. I Sverige medicineras idag mer än en halv miljon människor med preparaten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng