Barns hud tål kortison

Barn med atopiskt eksem kan behandlas med kortisonsalva utan att huden förtunnas. Det är resultatet av en australisk studie.

26 apr 2011, kl 12:06
0

Annons

Många föräldrar oroar sig för att barnens hud förtunnas om man behandlar deras eksem med kortisonsalva. Nu tyder en australisk studie på att oron är obefogad.

Forskarna övertygade
föräldrarna till 70 barn under 18 år med mild till måttligt svåra eksem att låta barnen behandlas med kortisonsalvor under i genomsnitt tio månader.
Gruppen behandlade jämfördes sedan med 22 barn med samma problem men som aldrig behandlats med kortison. Man fann ingen skillnad mellan de två grupperna när barnens hud sedan undersöktes med så kallad dermaskopi. Man fann alltså inte tecken på hudförtunnig hos barnen som behandlats med kortisonsalva.

Med den här studien
, som publicerats i tidskriften Pediatric Dermatology, hoppas forskarna vid University of Sidney i Australien övertyga såväl sjukvårdspersonal som föräldrar om att det är en säker metod att använda kortisonsalva till barn med atopiskt eksem.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng