Våtbandage mot eksem

En i princip utmönstrad metod mot atopiskt eksem visade sig fungera bra i en amerikansk studie.

3 nov 2014, kl 11:36
0

Ungefär 15 procent av barnen i Sverige har atopiskt eksem. För de flesta fungerar det bra med mjukrengörande krämer och salvor med kortison.

Men hos en del hjälper inte den behandlingen och man får ta till systemiskt tillförda läkemedel. De är ofta effektiva men har samtidigt en del oönskade biverkningar, särskilt hos barn.
Amerikanska forskare testade en gammal metods effektivitet som knappast är high-tech – våtbandage.
Behandlingen börjar med ett bad, därefter ett tunt lager med kortison salva plus mycket fuktkräm. Därefter täcks området med ett fuktigt bandage närmast huden och sedan ett torrt bandage. Det hela ska sitta på några timmar till exempel över natten.

Forskarteamet testade metoden på 72 barn mellan sex månader och tolv år som alla fått olika behandlingar, bland annat kortisontabletter, utan att man lyckats få bukt med problemet. Barnen i studien hade svåra eksem, i snitt 50 poäng på SCORAD skala, när de lämnade studien, som på gick i 5-10 dagar, hade de mindre än 15 poäng.

 

Till forskning.no säger Jan-Öivind Holm, chef för sektionen för hudsjukdomar vid Oslo universitet att resultatet inte är förvånande.
– Vi vet att återhämtning av fukten i de yttersta hudlagret gör att inflammationsprocessen dämpas. Det är viktigt att inte glömma vikten av goda lokala behandlingar när behandling med tabletter och sprutor tar allt större utrymme.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng