Vägledning om kryssade recept

När kan en farmaceut motsätta sig ett byte och inte? Läkemedelsverket har kommit med en vägledning.

3 nov 2014, kl 10:33
0

Från och med nästa år finns en ny lag som ska göra det tydligt i vilka situationer farmaceuter kan motsätta sig ett utbyte. Till lagen har Läkemedelsverket också tagit fram en vägledning om när det kan kryssas.

Det är inte någon skillnad mot tidigare, farmaceuter har alltid kunna kryssa, men från årsskiftet har man en lag i ryggen.

Sammanfattningsvis får farmaceuter kryssa ett recept om bytet kan innebära en betydande olägenhet för kunden, däremot får farmaceuter inte motsätta sig byte av medicinska skäl, till exempel att kunden uppger sig vara allergisk mot en ingrediens i medlet. I sådana fall ska förskrivaren, enligt reglementet, kontaktas.

TLV ska följa upp användningen av farmaceutkryssen och utöva tillsyn över att apoteken följer reglerna, medan E-hälsomyndigheten hanterar uppgifterna om kryssen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng