Annons

Labilt rättsläge hämmar brottsutredningar

För närvarande är det tämligen riskfritt att sälja läkemedel utanför monopolet i Sverige. Åklagare åtalar inte eftersom brister i lagstiftningen försvårar att fälla företag för olaga läkemedelsförsäljning. Och i konsekvens med det lägger polisen inte några resurser på att utreda eventuella lagbrott. 16 anmälda internetföretag har klarat sig undan åtal.

23 aug 2005, kl 17:51
0

Annons

Dessutom har det uppmärksammade Hannermålet ytterligare komplicerat bilden. I somras friade Stockholms tingsrätt företaget Bringwell som sålt nikotinläkemedel. Men tingsrättens dom är överklagad till Svea hovrätt.

? Rättsläget är labilt för närvarande. Vi vet ju inte hur det slutliga utfallet blir i Hannermålet. Det är alltid olyckligt med otydlighet i rättssystemet, särskilt i brottmål. Men det är rimligt att hela rättsprocessen stannar upp i avvaktan på ökad tydlighet, säger Sven-Erik Alhem, överåklagare vid Utvecklingscentrum Malmö inom Åklagarväsendet.

? Hannermålet handlade om hur det statliga monopolet var utformat i maj 2001. Förändringar därefter kan ha ändrat förutsättningarna. Enligt min bedömning i dagsläget är det inte fritt fram för andra än Apoteket att sälja läkemedel, säger Sven-Erik Alhem.

Sedan EG-domstolen kom med sitt uttalande har det i debatten funnits olika bedömningar. Rolf Olofsson, advokat hos White & Case Advokat AB i Stockholm, deltog på Hannersidan i det uppmärksammade målet.

? EG-domstolen har konstaterat att monopolet strider mot EG-rätten. Svenska staten har sedan domen inte vidtagit de åtgärder som krävs för att monopolet ska vara förenligt med EG-rätten. Så vi har svårt att se att monopolet ens efter anpassningar kan bli förenligt med EG-rätten, säger Rolf Olofsson.

Som skrivits tidigare (LMV 7-8/05) har en hänvisning i lagtexten till en upphävd förordning försvårat att få fällande domar i mål om olaglig läkemedelsförsäljning, oberoende av Hannermålet. Men nu kan denna miss i lagstiftningen försvinna.

Sverige håller på att implementera ett EG-direktiv, det vill säga anpassa den nationella lagstiftningen till EG-rätten (se LMV 7-8/05). Detta medför att hela lagstiftningen måste ses över liksom förordningar och Läkemedelsverkets föreskrifter. Efter översynen ska det inte finnas något i den nationella lagstiftningen som är i strid mot EG-rätten. Enligt direktivet skulle anpassningen vara klar till den 30 oktober i år. Men så blir det inte.

? Vi planerar att en lagrådsremiss kan komma i september eller oktober. Sedan ska proposition skrivas och beslut tas i riksdagen innan ändringarna träder i kraft. I förslaget ingår att hänvisningen till den upphävda läkemedelsförordningen 1962:701 ersätts med hänvisningar till läkemedelslagen, säger regeringens utredare Tomas Forenius i Malmö.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng