Annons

Bringwell skrinlägger planer på läkemedelsförsäljning via Norge

Företaget Bringwell, som ligger bakom den rättsliga prövningen av apoteksmonopolet, senarelägger i efterspelet av EU-domen sina planer på att kringgå det svenska systemet via Norge.

23 aug 2005, kl 17:48
0

Annons

Den 31 maj, strax efter att EG-domstolens dom över det svenska apoteksmonopolet fallit, höll hälsoföretaget Bringwell presskonferens i ett triumferande tonläge. Uppbackade av EU-rättsexperten Ulf Bernitz presenterade man sin tolkning av EU-domen ? att det idag är fritt fram att sälja läkemedel i detaljhandeln.

Dessutom tog man tillfället i akt att tala om att man omedelbart avsåg att börja sälja läkemedel till svenska patienter via Norge.

Kroniker i fokus

Affärsidén går ut på att få svenska förskrivare att skicka recept, elektroniskt eller på annan väg, till särskilda apotek i Norge. Läkemedlen iordningsställs där och distribueras sedan via posten direkt till kunderna i Sverige, ungefär analogt med den e-handel som idag sker inom Sverige i Apotekets regi.
I blickpunkten har Bringwell främst den rutinmässiga förskrivningen av läkemedel till kroniker på äldreboenden och institutioner.

Is i magen

Även om de flesta större aktörer inom detaljhandeln väntas sitta ?stilla i båten? under hösten i efterspelet av EU-domen och avvakta regeringens intentioner med den aviserade statliga utredningen, har Bringwell av vissa bedömare setts som en ?dark horse? som med sitt färdiga affärskoncept kan tänkas gå sin egen väg.

Så blir dock inte fallet ? nu meddelar företaget att man tills vidare lägger sin satsning på is. Bakgrunden är främst Svensk Handels rekommendationer att tills vidare avvakta med
att utmana det rådande rättsläget.

? Vi vill inte ranta på och göra något alltför kontroversiellt i det här läget. Vi väntar in Svensk Handel och vad den kommande utredningen säger. Vi behöver inte hasta, säger Ulf Söderberg, vd för Bringwell.

Företaget står dock fast vid sin tolkning av EU-domen.

? Det vore absolut förenligt med rättsläget att dra igång det här. Vi har ett komplett affärsområde som vi är beredda att allokera resurser till.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng