Annons

Ok begränsa läkemedelsförsäljning

Italienska myndigheter får begränsa försäljning av läkemedel via så kallade para-apotek. Det slår EU-domstolen fast.

11 dec 2013, kl 11:23
0

Annons

I Italien har det tidigare varit möjligt för så kallade para-apotek att sälja receptbelagda läkemedel som inte bekostas av staten utan av individen själv. Sedan en tid har det rått ett förbud mot den försäljningen eftersom bland annat landets hälsomyndighet motsatt sig att läkemedel säljs utanför ordinarie apotek.

Tre apoteksinnehavare har vänt sig till EU-domstolen eftersom de anser att förbudet strider mot EUs etableringsfrihet. Men EU-domstolen meddelar att det är okej med ett sådant förbud, rapporterar Pharma Times. Förbudet kan, enligt domstolen, göra det svårare för farmaceuter från andra EU-länder att etablera sig i Italien och på så vis kan strida mot etableringsrätten. Men domstolen anser också att eftersom förbudet är av allmänintresse och motivet till det är att skydda folkhälsan och patienterna så är det okej.

Para-apoteken är inga regelrätta apotek utan säljer främst receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter, men har en legitimerad farmaceut på plats. Enligt italienska myndigheter finns en risk för att en ökad försäljning av receptbelagda läkemedel på para-apoteken kan medföra en försämrad säkerhet eftersom dessa inte lyder under samma regelverk som vanliga apotek.