Får böta för försenad lansering

Johnson & Johnson och Novartis försenade tillgången till generiskt fentanyl i Nederländerna. Nu måste företagen böta 150 miljoner kronor.

11 dec 2013, kl 10:44
0

EU-kommissionen har kommit fram till att Johnson & Johnson och Novartis brutit mot EUs konkurrensregler när företagen 2005 ingick ett avtal för att Novartis generikabolag Sandoz skulle vänta med att lansera generiskt fentanyl i Nederländerna. Enligt interna dokument gick Sandoz med på förseningen mot en del av intäkterna.

Den avtalade förseningen pågick i 17 månader och ledde till att priserna på fentanyl var onaturligt höga i Nederländerna under den tiden.
– De två företagen berövade patienter i Nederländerna, inklusive personer som lider av cancer, tillgång till en billigare version av detta läkemedel. Dagens beslut bör leda till att läkemedelsföretag tänker efter innan de ägnar sig åt sådana konkurrensbegränsande metoder, vilka skadar både patienter och skattebetalare, säger Joaquín Almunia, vice ordförande i EU-kommissionen, i ett pressmeddelande.

Johnson & Johnson döms att betala nästan 100 miljoner kronor och Novartis 50 miljoner kronor.

Tidigare i år dömde EU-kommissionen nio företag till böter för förseningar av generiskt citalopram. Danska Lundbeck har dömts att betala nästan 900 miljoner kronor i böter. Företaget har överklagat domen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng