Undersöker vaccinrelaterade dödsfall i Italien

Det finns ingenting som tyder på ett orsakssamband mellan influensavaccinet och dödsfallen enligt EMA.

1 dec 2014, kl 12:04
0

Foto: iStockphoto

Den italienska läkemedelsmyndigheten har stoppat två batcher av Novartis influensavaccin Fluad efter rapporter om allvarliga biverkningar, däribland dödsfall hos äldre personer. Myndigheten samarbetar nu med den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, för att ta reda på orsakerna till dödsfallen.

Enligt EMA finns det i nuläget ingenting som tyder på ett orsakssamband mellan vaccinet och de rapporterade biverkningarna, utan de stoppade batcherna är en försiktighetsåtgärd. Nu undersöks både vaccinet och detaljerade patientrapporter från dödsfallen och biverkningarna.

Hittills har fyra miljoner av det aktuella influensavaccinet distribuerats i Italien. Även Österrike, Tyskland och Spanien använder Novartis influensavaccin under denna influensasäsong. Vaccinet används alltså inte här.
– Nej, det säljs inte i Sverige. Inga av de aktuella tillverkningssatserna finns eller har funnits i Sverige, säger Kerstin Claesson, gruppchef vid enheten för medicinsk information vid Läkemedelsverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng