Ökad försäljning av hjärtkärlläkemedel

Räknat i antal dygnsdoser utgör läkemedel för hjärt- och kärlsjukdomar nu den största läkemedelsgruppen på Apoteket. Sedan år 2000 har försäljningsvolymen ökat med 33 procent.

12 okt 2005, kl 14:22
0

Under första halvåret 2005 sålde Apoteket hjärtkärlläkemedel för 1,7 miljarder kronor, vilket motsvarar 12 procent av Apotekets totala läkemedelsförsäljning.
En stor andel av dessa är läkemedel mot högt blodtryck.

? Hela 27 procent av den vuxna befolkningen har högt blodtryck. Tyvärr vet vi att läkemedelsbehandlingen för högt blodtryck bara är framgångsrik i 20 procent av fallen, bland annat eftersom många använder sina läkemedel på fel sätt eller inte alls, säger Eva Fernvall, marknadsdirektör på Apoteket i ett pressmeddelande.

På 150 apotek runt om i landet är det sedan en tid tillbaka möjligt att mäta sitt blodtryck och träffa en så kallad hälsocoach ? specialutbildad apotekspersonal som kan ge vägledning och stöd till livsstilsförändring.

? Många har behov av att sätta sig ner med någon för att diskutera livsstil och hälsa. Med blodtrycksmätningar och hälsocoacher kan vi ge stöd, råd och uppmuntran för att inleda ett friskare liv, säger Eva Fernvall.

Men läkarna är kritiska till satsningen på hälsocoacher. Läkarförbundets förbundsordförande Eva Nilsson-Bågenholm tror att de nya tjänsterna mest är ett sätt för Apoteket att locka till sig fler kunder och att det inte gagnar folkhälsan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng