Kön styr behandlingsval
vid hudsjukdom

Psoriasis är ungefär lika vanligt hos kvinnor och män, medan till exempel handeksem är vanligare hos kvinnor. Men män får i större utsträckning ordination om behandling på hudkliniken, medan kvinnor ordineras egenvård och får färre ljusbehandlingar än män.

11 okt 2005, kl 13:10
0

Annons

Det visar en studie som gjorts vid Danderyds sjukhus i Stockholm och som redovisas i senaste numret av Läkartidningen.

En kostnadsjämförande analys visar att männens behandling kostar den offentliga vården betydligt mer än kvinnornas egenbehandling.

Eller som forskarna uttrycker det; kvinnorna subventionerar med sin egenbehandling den offentliga hudmottagningsbudgeten med ett värde av 25 procent av budgeten för behandling.

Apoteksstatistiken vad gäller preparat som förskrivs vid de diagnoser som studerats stärker också intrycket. Kvinnor i Stockholms län tog ut hudpreparat för 13,5 miljoner kronor mer än män.

Medan högkostnadsskyddet för sjukvård ligger på 900 kronor, ligger det på 1800 kronor för mediciner och preparat.
De individer som behandlas på kliniken kommer alltså billigare undan än de som genomför salvbehandlingar hemma, konstaterar forskarna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng