Granskar statens tillsyn av läkemedelshandeln
Foto: Istock

Granskar statens tillsyn av läkemedelshandeln

Syftet med Riksrevisionens granskning är att se om den statliga tillsynen av försäljningen är effektiv.

27 sep 2021, kl 09:53
0

Annons

Riksrevisionen gör nu en granskning av statens tillsyn av öppenvårdsapotek, partihandel med läkemedel och försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek. Syftet med granskningen är att ta reda på om statens tillsyn över läkemedelshandeln är effektiv.

– Omregleringen av apoteksmarknaden ägde rum för drygt tio år sedan. Fler aktörer på marknaden innebär nya utmaningar för den statliga tillsynen, säger riksrevisor Helena Lindberg, i ett pressmeddelande.

Felaktig läkemedelsanvändning kan leda till stora kostnader för hälso- och sjukvården och det finns också en risk att patienter skadas. Därför har staten ansvar för tillsyn över hur läkemedel hanteras och säljs. Tillsynen är också viktig för att se till att läkemedelssubventionerna används på rätt sätt.

Flera myndigheter, däribland Läkemedelsverket och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, ansvarar tillsammans för tillsynen. E-hälsomyndigheten ansvarar för register som ger underlag för tillsynen.

Förutom statens tillsyn av läkemedelshandeln kommer även regeringens styrning på området att ingå i granskningen av Riksrevisionen. Resultatet kommer att sammanställas i en rapport med ett preliminärt publiceringsdatum i maj 2022.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng