Annons
Statistikfel rättat om ökning av receptfritt

Statistikfel rättat om ökning av receptfritt

Fel i ett register över läkemedelsförsäljning ledde till felaktiga slutsatser i en rapport från Socialstyrelsen.

14 okt 2020, kl 15:42
0

Annons

I en ny analysrapport konstaterar Socialstyrelsen, som Läkemedelsvärlden berättat i en annan artikel att coronapandemin haft en rad effekter på läkemedelsanvändningen. Rapporten publicerades på tisdagen. Under onsdagen visade det sig dock att ett statistikfel hos källan E-hälsomyndigheten orsakat ett fel i Socialstyrelsens rapportering om försäljningen av receptfria läkemedel.

Felet gällde försäljningen av receptfritt i augusti.

För övriga månader var siffrorna rätt och visade bland annat den kraftiga hamstringen i mars. Närmare 13 miljoner förpackningar receptfria läkemedel såldes då, mot cirka 8 miljoner samma tid åren 2017-2019. Paracetamol och ibuprofen stod för två tredjedelar av försäljningsökningen i februari-mars.

I den första versionen av Socialstyrelsens analysrapport fanns sedan även en nästan lika stor ökning av den receptfria försäljningen igen i augusti. Det såg då ut som att Sveriges invånare efter sommaren inhandlat ungefär dubbelt så mycket smärtstillande, nässprayer och andra egenvårdsläkemedel som i samma månad de föregående tre åren.

Något som Socialstyrelsen i en kommentar menade eventuellt kunde bero bland annat på en ökning av luftvägsinfektioner i samband med skolstarten.

Korrigerade statistikfel

Det visade sig dock under onsdagen att försäljningssiffran för augusti inte stämde utan att ett statistikfel smugit sig in. I själva verket såldes bara hälften så mycket. Kunderna köpte ungefär sex miljoner förpackningar med receptfria läkemedel denna månad, vilket i stället var något mindre än i augusti de tre föregående åren.

Socialstyrelsen korrigerade analysrapporten och publicerade den rättade versionen på onsdagen.

”Det stämmer att det var en felaktig statistikuppgift i vårt register som innehåller försäljningsstatistik. Vi beklagar att statistiken för augusti därmed blev felaktig”, skriver E-hälsomyndighetens presstjänst i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden.

”Orsaken var en felaktig inrapportering från en apoteksaktör. Uppgifterna rättades i samband med att statistiken för september publicerades. E-hälsomyndigheten upptäckte felet samma dag som statistiken publicerades i registret. Vi meddelade då de som använder registret att siffrorna var felaktiga och vi uppmärksammade Socialstyrelsen omgående om felet när rapporten publicerades.”

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng