Annons
Statistikfel rättat om ökning av receptfritt

Statistikfel rättat om ökning av receptfritt

Fel i ett register över läkemedelsförsäljning ledde till felaktiga slutsatser i en rapport från Socialstyrelsen.

14 okt 2020, kl 15:42
0

I en ny analysrapport konstaterar Socialstyrelsen, som Läkemedelsvärlden berättat i en annan artikel att coronapandemin haft en rad effekter på läkemedelsanvändningen. Rapporten publicerades på tisdagen. Under onsdagen visade det sig dock att ett statistikfel hos källan E-hälsomyndigheten orsakat ett fel i Socialstyrelsens rapportering om försäljningen av receptfria läkemedel.

Felet gällde försäljningen av receptfritt i augusti.

För övriga månader var siffrorna rätt och visade bland annat den kraftiga hamstringen i mars. Närmare 13 miljoner förpackningar receptfria läkemedel såldes då, mot cirka 8 miljoner samma tid åren 2017-2019. Paracetamol och ibuprofen stod för två tredjedelar av försäljningsökningen i februari-mars.

I den första versionen av Socialstyrelsens analysrapport fanns sedan även en nästan lika stor ökning av den receptfria försäljningen igen i augusti. Det såg då ut som att Sveriges invånare efter sommaren inhandlat ungefär dubbelt så mycket smärtstillande, nässprayer och andra egenvårdsläkemedel som i samma månad de föregående tre åren.

Något som Socialstyrelsen i en kommentar menade eventuellt kunde bero bland annat på en ökning av luftvägsinfektioner i samband med skolstarten.

Korrigerade statistikfel

Det visade sig dock under onsdagen att försäljningssiffran för augusti inte stämde utan att ett statistikfel smugit sig in. I själva verket såldes bara hälften så mycket. Kunderna köpte ungefär sex miljoner förpackningar med receptfria läkemedel denna månad, vilket i stället var något mindre än i augusti de tre föregående åren.

Socialstyrelsen korrigerade analysrapporten och publicerade den rättade versionen på onsdagen.

”Det stämmer att det var en felaktig statistikuppgift i vårt register som innehåller försäljningsstatistik. Vi beklagar att statistiken för augusti därmed blev felaktig”, skriver E-hälsomyndighetens presstjänst i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden.

”Orsaken var en felaktig inrapportering från en apoteksaktör. Uppgifterna rättades i samband med att statistiken för september publicerades. E-hälsomyndigheten upptäckte felet samma dag som statistiken publicerades i registret. Vi meddelade då de som använder registret att siffrorna var felaktiga och vi uppmärksammade Socialstyrelsen omgående om felet när rapporten publicerades.”