Annons
Minskad förskrivning av läkemedel mot hepatit C
Hepatit C-virus

Minskad förskrivning av läkemedel mot hepatit C

Förskrivningen av läkemedel mot hepatit C har minskat kraftigt under coronapandemin enligt Socialstyrelsen.

14 okt 2020, kl 14:58
0

Förskrivningen av läkemedel mot hepatit C i Sverige halverades från januari till april i år. Det visar en ny analysrapport från Socialstyrelsen om covid-19-pandemins effekter på den svenska läkemedelsanvändningen. I april förskrev vården lite över 400 förpackningar med hepatit C-läkemedel, mot närmare 1 000 förpackningar i januari. Användningen har hittills i år sedan legat kvar på samma låga nivå.

– Sjukvården har inte haft samma möjlighet att erbjuda utredning och behandling mot hepatit C under pandemin, säger Ingrid Schmidt, utredare vid Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Vill ge läkemedel mot hepatit C till fler

Kronisk leverinflammation av hepatit C-virus kan leda till skrumplever och levercancer. Hepatit C är en blodsmitta och en vanlig orsak till levertransplantation, men kan numer botas med nya antivirala läkemedel. Läkemedel som kunnat tas fram tack vare den nyligen Nobelbelönade upptäckten av hepatit C-viruset.

Numer är en rad av de moderna hepatit C-läkemedlen kostnadsfria smittskyddsläkemedel för alla som bär på viruset. De senaste åren har vården i Sverige också satsat på att hitta och diagnostisera personer som bär på smittan för att kunna erbjuda behandling. Antalet patienter med hepatit C är på väg nedåt. Socialstyrelsen beräknar i en annan rapport att det finns drygt 3 100 personer med konstaterad hepatit C år 2020.

Men fortfarande finns det personer med odiagnostiserad kronisk hepatit C och fortfarande smittas enligt Folkhälsomyndigheten också nya personer med viruset. En utsatt grupp är aktiva injektionsmissbrukare där viruset kan spridas genom att man delar spruta med andra. Landets infektionskliniker, sprutbytesmottagningar och så kallade Laro-mottagningar (Laro=läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende) spelar en viktig roll för att hitta nya patienter och erbjuda behandling.

Under pandemin har dock infektionsklinikerna varit hårt belastade av covid-19-vård och tvingats till omprioriteringar som enligt Socialstyrelsen lett till minskad hepatit C-vård.

– Det här kan sammantaget leda till ett uppdämt vårdbehov för patienter som behöver behandling mot hepatit C, säger Ingrid Schmidt.