Annons
REPLIK: ”Jo, det går att rikta kriterier mot utsläpp”

REPLIK: ”Jo, det går att rikta kriterier mot utsläpp”

Professor Joakim Larsson svarar på Johan Wallérs debattreplik om apotekens planerade hållbarhetsguide.

15 okt 2020, kl 08:33
0

Annons
Joakim Larsson.

Joakim Larsson.

REPLIK: Jag vill tacka Johan Wallér och apoteksföreningen för deras svar och inbjudan att delta i vidare arbete, något jag gärna gör. Jag har aldrig ifrågasatt apotekens goda vilja, men menar fortfarande att initiativet premierar fel saker, det vill säga miljörapporter som handlar om annat än utsläppen och medlemskap i en branschorganisation vars kvarnar mal väldigt långsamt.

Apoteksföreningen uttalar tydligt sitt och kundernas missnöje med bristen på transparens, en syn jag helt delar. De skriver samtidigt:  ”Men eftersom läkemedelsindustrin inte är transparenta med produktionen kan vi inte rikta direkta kriterier mot utsläppskällan – än!”

Jag menar att de visst kan det! Att sedan resultatet initialt blir att inga produkter uppfyller kriterierna är en helt annan sak – det är ju så verkligheten är! Om apoteken väljer att tydligt premiera riktig transparens i morgon, så skulle ju företagen veta att om de slutar upp med sitt hemlighetsmakeri om var tillverkningen sker så blir just deras produkter de enda på hyllan som får en märkning!

Viljan att snabbt kunna sätta upp gröna lappar vid många produkter, och därmed visa upp sitt eget miljöarbete för kunderna, menar jag inte får ta överhanden. Då tappar apoteken i trovärdighet. Och om man kallar det för miljömärkning eller miljöguide tror jag är ganska irrelevant, det lär uppfattas som ett bra miljöval av kunderna och en morot till företagen oavsett.

Joakim Larsson, professor i miljöfarmakologi och föreståndare för Centrum för antibiotikaresistensforskning vid Göteborgs universitet