Kronan och Hjärtat hotas med vite

Apotekskedjorna Hjärtat och Kronan måste bli bättre på att följa reglerna vid utbytet, annars måste de betala vite.

9 dec 2013, kl 10:29
0

I somras fick Apotek Hjärtat ett vitesföreläggande om de inte upphör med felförsäljningen nu till årsskiftet. Kronans Apotek fick sitt vitesföreläggande nyligen och ska ha slutat med felförsäljningen till 1 maj nästa år.

Det är TLV som under två månader följt upp de två apotekens försäljning av några av periodens varor och funnit att man sålt andra varor, trots att produkten fanns tillgänglig hos partihandlarna. Tillsammans har de två kedjornas felförsäljning kostat patienter och landsting cirka 434 000 under den granskade tiden enligt TLVs beräkning.

De två kedjorna har i sina svar till TLV bland annat påpekat att generikasystemet är mycket komplicerat och att det kan vara en förklaring till felen.Kronans Apotek menar i sitt svar att systemet med periodens vara behöver bli mer flexibelt. Kedjan menar också att de förpackningsstorlekar som TLV kontrollerat, bland annat folsyra och paracetamol är sådana där kunderna ofta efterfrågar originalläkemedlet i gruppen, det vill säga Folacin och Alvedon. Att då ha på lager både den utsedda periodens vara, som har låg efterfrågan, och det märke som har stor efterfrågan beskriver kedjan som en extra utmaning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng