Annons

Krävs plan mot resistenta influensvirus

Forskare vid Uppsala och Umeå universitet ska ta fram en plan som minskar risken för resistens mot influensavirus.

9 dec 2013, kl 12:08
0

Annons

Josef Järhult

En forskargrupp från Umeå och Uppsala universitet har visat att rester av influensaläkemedlet Tamiflu, oseltamivir, i miljön kan göra influensavirus i fåglar resistenta. Vid en pandemi kan det få allvarliga konsekvenser om det sprids till människor eftersom det tar flera månader att ta fram ett vaccin.

Forskarna har spårat oseltamivir i flodvatten i Japan och i Europa under influensapandemin 2009.
– Vi har också experimentellt infekterat änder med influensavirus och sedan låtit de plaska runt i vatten med låga mängder av läkemedlet och sett att det inte krävs så höga nivåer för att virusen ska bli resistenta, säger Josef Järhult, infektionsläkare och forskare vid Uppsala universitet. 

Han ingår i den tvärvetenskapliga grupp som nu fått drygt 14 miljoner kronor av Vetenskapsrådet och Formas för att gå vidare med frågan.

Framförallt ska man titta på andra läkemedel som är tänkta som reservmedel vid resistens mot oseltamivir.
– Det gäller till exempel Relenza som innehåller zanamivir, men också vissa nya i samma klass som ännu inte finns på den svenska marknaden.
 

Tanken är att man ska vara steget före när det gäller de andra läkemedlen.
– Genom att undersöka resistensutvecklingen redan innan läkemedlen börjar användas i någon större utsträckning kan vi anpassa förskrivningen och ha en så klok plan som möjligt, säger Josef Järhult.
– Vi vet redan vad som kan hända med oseltamivir, nu är det dags att kolla nästa generation läkemedel så att vi är förberedda.  
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng