Kritik mot snabbvård på apotek

Kliniker med snabb diagnostik över videolänk riskerar att öka på förskrivningen av antibiotika. Det anser läkare i Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens. De argumenterar för att de så kallade minutenklinikerna inte ska förskriva antibiotika.

14 maj 2012, kl 19:00
0

 Det var i mitten av mars som de första Laastari Minutkliniker invigdes i Stockholm, inhyrda i apotekskedjan Kronans droghandels lokaler i Bromma och på Kungsholmen. I Finland är företagsidén etablerad sedan några år.
På klinikerna arbetar sjuksköterskor som via videolänk kan konsultera en läkare.

Men läkare i Strama
, Samverkan mot antibiotikaresistens, kritiserar det här arbetssättet.
? Vi menar att diagnostiken riskerar att bli halvdan, och att det i sin tur riskerar att öka på förskrivningen av antibiotika. säger Hans Fredlund ordförande i Stramas arbetsutskott.
Att beskriva öroninflammation och halsfluss som enklare sjukdomar är fel, hävdar han.
? För att kunna göra en riktig bedömning behöver man kunna vända och vrida på patienten, det kan du inte göra via en videolänk.
Men det Hans Fredlund med kollegor säger sig vara oroliga för är att det i sin tur kan innebär en ökad onödig förskrivning av antibiotika.
? Vilket går stick i stäv med intentionerna att minska förskrivningen.

Kritiken avvisas
av Ville Öhman vd för bolaget.
? De har missförstått det hela. Tvärtom finns det studier som visar att antibiotikaförskrivningen minskar med den här typen av verksamhet.
Andreas Rosenlund informationschef på Kronans droghandel säger sig inte heller hyser någon oro för att diagnostiken på snabbklinikerna skulle vara sämre än vid vårdcentraler.
Efter sommaren kommer Laastari Minutkliniker att bli fler i Stockholmsområdet och senare i år planerar man enligt Ville Öhman att öppna på fler orter i landet.