Annons

Kritik mot läkemedelsindustrin från konsumenthåll

Den internationella konsumentorganisationen ICRT riktar i en ny rapport kritik mot de stora läkemedelsföretagen. Företagen fokuserar på vinst istället för på hälsa, man har bristfälliga säkerhetskontroller och genomför tveksamma kliniska försök.

21 apr 2006, kl 13:30
0

Den internationella testorganisationen ICRT, där svenska Konsumentverket och deras tidning Råd & Rön är medlem, har genomfört en granskning av hur 17 stora läkemedelsföretag sköter sitt samhällsansvar. Undersökningen bygger på en djupdykning i dokument av olika slag, intervjuer, enkäter och mediebevakning.

ICRT menar, enligt en artikel i senaste Råd & Rön, att det råder bristfälliga kunskaper om läkemedlens säkerhet när de godkänns. Många företag har också fått dra in mediciner från marknaden, till exempel Lipobay, Vioxx med flera.

Kritik riktas också mot kvalitetskontrollen i produktionen. Tio av 17 företag har varnats, exempelvis för felaktig och farlig sammansättning i läkemedel eller att det har saknats verksamma substanser, på grund av missar. De kliniska prövningarna är ofta sponsrade av läkemedelsföretagen, vilket medför risk för ett partiskt resultat. Det är för starkt fokus på kortsiktiga vinster – majoriteten av forskningsbudgeten går till varianter av befintlig medicin istället för till nya och förbättrade läkemedel. Vidare råder det brister i öppenheten, bland annat kring prövningsresultat, marknadsföringsbudgetar och djurförsök.

Det finns också brister i uppföljningen och kontrollen av nya läkemedel, beträffande misstänkta biverkningar och andra negativa reaktioner. Mediciner som förknippas med allvarliga risker i granskningen är antidepressiva SSRI-preparat, antiinflammatoriska och smärtstillande cox 2-hämmare, kalciumantagonister mot högt blodtryck, blodfettssänkande statiner, antipsykotiska läkemedel och medel mot erektionsstörningar.

Slutligen, skriver Råd & Rön, tas det för liten hänsyn tas till utvecklingsländernas sjukdomar och särskilda behov när nya läkemedel tas fram.