Annons

Apoteket registrerar hur snabbt personalen registrerar recept

Apoteket AB registrerar systematiskt hur många recept varje anställd farmacevt expedierar. Det strider mot datalagen och kan vara en kränkning av den personliga integriteten, menar Sveriges Farmacevtförbund.

21 apr 2006, kl 16:08
0

– Vi tycker att den personliga integriteten hotas och att registreringen är en kränkning av den anställda farmacevten, säger Inga-Lill Furberg, vice ordförande Sveriges Farmacevtförbund, i ett pressmeddelande.

Enligt ett utlåtande från Datainspektionen ?får inte kontroller utföras på ett sätt som innebär mycket närgången och omfattande övervakning av den anställde. Om dessutom den anställde uttryckligen motsatt sig personuppgiftsbehandlingen krävs det starka skäl för att arbetsgivaren ska få utföra kontrollen?.

Datainspektionen skriver också att om de fackliga representanterna har motsatt sig kontrollen är det ett tungt skäl att avstå. Sveriges Farmacevtförbund har i förhandlingar med Apoteket AB varit emot den nya arbetsmodellen som innebär att antalet recept per anställd registreras. Sveriges Farmacevtförbund har vänt sig till Datainspektionen för att få ett utlåtande med anledning av att Apoteket AB med hjälp av registreringen följer upp antalet recept de anställda expedierar under viss tidsperiod.

– Vi har redan starka signaler på att cheferna tänker använda sig av registreringen vid lönesättningen. Det är olyckligt och får konsekvenser för patientsäkerheten. Vi får komma ihåg att det handlar om läkemedel och inte vilken vara som helst, rådgivningen måste få ta den tid patienten behöver, säger Inga Lill Furberg.

Sveriges Farmacevtförbund överväger att gå vidare med rättsliga åtgärder.

– Vi ser allvarligt på det här och tycker inte att Apoteket AB har lyssnat. Det är extra anmärkningsvärt att det är ett statligt monopolföretag, tillägger Inga-Lill Furberg.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng