Kritik mot höga föreläsararvoden

De farmacevtiska utbildningarna protesterar mot Apotekets höjda föreläsararvoden. Nu har man minskat företagets medverkan.

17 maj 2004, kl 13:31
0

Annons

Företrädare för de farmacevtiska utbildningarna fick en smärre chock när de fick en prislista från Apoteket på vad föreläsarna från företaget skulle ha betalt; 850 kronor per föreläsningstimme, samt arvode för förberedelse, uppföljning och restid.

? Tidigare har det varierat vad och om föreläsarna från Apoteket tagit betalt, säger Erik Björk vid institutionen för farmaci, Uppsala universitet.

Jämfört med den interna prislista som universitetet har för vad man betalar ligger Apoteket flera hundralappar högre. Odisputerade, vilket ofta är fallet med föreläsare från Apoteket, brukar ligga runt 600 kronor per föreläsningstimme.

Från universitetens och högskolornas sida har man sett det som en win-win-situation på till exempel receptarieutbildningarna, som i praktiken utbildar åt Apoteket.
Efter att samtliga farmaciutbildningar protesterat reviderade Apoteket prislistan något.

? I avtalet med staten är det mycket tydligt vad som ligger i handlingsmarginalen och all utbildning ligger utanför, säger Carin Lundholm på Apoteket.

Den reviderade prislistan, där man sänkt priset något för handledning vid laborationer till 655 kronor per timme innebär, enligt Carin Lundholm, att företaget nu subventionerar den utbildningen.

Trots revideringen har Uppsala universitet minskat deltagandet från Apoteket med cirka 50 timmar på kurserna för extemporeberedningar den här terminen.