Olagliga sajter kan bli varningsmärkta

Olagliga sajter kan bli varningsmärkta

Läkemedelsverket överväger varningsmeddelanden på webbsidor med olagliga läkemedel.

8 feb 2023, kl 09:15
0

Kunder i Sverige köper varje år stora mängder olagliga läkemedel på nätet. Webbsidor, som ibland ser mycket proffsiga ut, erbjuder allt ifrån narkotikaklassade preparat till bantningsläkemedel – och det behövs inga recept.

Tillsynsmyndigheten Läkemedelsverket har svårt att stoppa de olagliga webbsidorna, men har fått vissa nya befogenheter som kanske kan förbättra läget. Myndigheten överväger just nu att använda sin nya befogenhet att låta publicera varningsmeddelanden på sidor med olagliga läkemedel.

Varnar för risker med olagliga potenshöjare

Sedan länge är kommunikationsinsatser till allmänheten en viktig del av Läkemedelsverkets strategi mot den olagliga handeln. Ett exempel på detta är gårdagens pressmeddelande där myndigheten varnar konsumenter för riskerna med att köpa olagliga potensmedel på nätet.

Just potensläkemedel är en storsäljare bland de olagliga läkemedlen på nätet. Minst en tredjedel av alla läkemedel som Tullverket och andra länders tullmyndigheter beslagtar är läkemedel som kan förbättra erektion. Ofta handlar det om förfalskningar av välkända läkemedel.

– Vad vi ser när vi analyserar de här preparaten är att väldigt många av förfalskningarna är av mycket dålig kvalitet, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket, till Läkemedelsvärlden.

– Ibland kan en produkt som utger sig för att innehålla till exempel den aktiva substansen sildenafil även innehålla antidepressiva läkemedelssubstanser och lite annat. Doserna varierar också från ytterst låga till dubbelt så höga som rekommenderat. Och den som köper de här produkterna har ingen som helst aning om vad man får.

Lätt att gömma sig på Internet

Förhoppningen är att den här typen av riskinformation till allmänheten ska göra presumtiva kunder mindre benägna att nätshoppa olagliga läkemedel. Läkemedelsverkets möjligheter att stoppa den illegala näthandeln är annars begränsade. Ett skäl är att det ofta inte går att få fram vem eller vilka som står bakom en sida som säljer illegala läkemedel med de öppna undersökningsmetoder som Läkemedelsverket har rätt att använda.

– Digitaliseringen har gjort det lättare för ansvariga att hålla sig gömda. Vill man gömma sig på Internet så går det, säger Tomas Nilsson.

När det gäller sidor på de svenska domänerna .se och .nu går det, berättar han, lättare att få ut uppgifter från domänförvaltarna som många gånger också väljer att stänga oseriösa sidor. Men ofta öppnar brottslingarna snart en ny snarlik sida. Och förvaltarna av andra domäner som .com är vanligen betydligt mer ovilliga att samarbeta med myndigheten.

Får inte stänga olagliga webbsidor

Men EU:s nya konsumentskyddsförordning har gett Läkemedelsverket vissa nya verktyg mot de olagliga webbsidorna. Visserligen har Sverige valt bort den möjlighet som finns med i förordningen att tillåta myndigheter att stänga ned webbsidor.

– Det är väldigt känsligt och det har Sverige valt att inte införa, säger Tomas Nilsson.

Men även om Läkemedelsverket inte får stänga oseriösa sidor, så har myndigheten enligt de nya reglerna numer en möjlighet att publicera varningsmeddelanden på webbplatser med olagligt och skadligt innehåll. Kravet om sådan varningsflaggning riktas då till nätleverantören.

– Vi har ett projekt i gång just nu för att titta på om sådana varningsmeddelanden skulle kunna vara en åtgärd som är värd att testa, förklarar Tomas Nilsson.

Ett annat verktyg som den nya konsumentskyddsförordningen gett Läkemedelsverket är att myndigheten numer får göra anonyma testköp i sitt tillsynsarbete.

– Det är en befogenhet som vi har god nytta av för att kunna följa upp oseriösa företag.