Allt fler apotek får glesbygdsbidrag

Allt fler apotek får glesbygdsbidrag

Ändrade kriterier har gjort att fler än tidigare kan ansöka om bidrag, visar en rapport från TLV.

8 feb 2023, kl 07:57
0

Annons

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, betalade i fjol ut sammanlagt 12,4 miljoner kronor i glesbygdsbidrag till 44 apotek runt om i landet. Det var det högsta antalet sedan glesbygdsbidraget kom 2013. Syftet med bidraget är att upprätthålla god läkemedelsförsörjning och farmaceutisk rådgivning i hela landet.

Sänkta krav för glesbygdsbidrag

TLV betalar, efter ansökan, ut bidraget i efterskott och 2022 års utbetalningar gällde således år 2021. Det var andra året med de nya regler som regeringen införde 2020 för att fler apotek skulle kunna få stödet.

Regeringen sänkte då kravet på genomsnittligt öppethållande. Det var en sänkning från 30 till 20 timmar per vecka för apotek med en receptförsäljning på över 3 miljoner kronor, respektive från 14 till 10 timmar per vecka för apotek med receptförsäljning på 3 miljoner kronor eller lägre.

– Effekten av att kriterierna ändrades är att fler apotek har kunnat ta del av bidraget jämfört med tidigare och att apoteken har möjlighet att anpassa öppethållandet efter de lokala förutsättningarna. Utan de ändringar som gjordes av stödet 2020, hade 17 apotek inte varit aktuella för bidrag, säger Gunilla Rönnholm, enhetschef på TLV, i ett pressmeddelande.

Bidragsapotek finns kvar

För att få glesbygdsbidrag behöver ett apotek ligga minst 20 kilometer från närmaste andra apotek. Försäljningen av receptläkemedel får inte heller vara högre än 15 miljoner kronor.

I en rapport konstaterar TLV att majoriteten av de apotek som var berättigade till stöd när det infördes 2013, fortfarande finns kvar.

I sin prognos för glesbygdsapoteken de närmaste åren framhåller TLV att det finns en stor osäkerhet om vilken utveckling som är att vänta. En faktor är att apotekens samlade rörelseresultat har minskat de senaste åren. Det samlade rörelseresultatet 2021 var nästan 300 miljoner kronor lägre än 2018.

Även för de apotek som är berättigade till glesbygdsbidrag sjunker rörelseresultaten. År 2021 hade åtta apotek ett minusresultat även efter att de fått bidraget.

TLV räknar med att betala ut 15 miljoner kronor i glesbygdsbidrag till apotek under 2023 och 20 miljoner kronor 2024.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng