Studie belyser vaccinutlöst hjärtmuskelinflammation
Foto: Istock

Studie belyser vaccinutlöst hjärtmuskelinflammation

Hjärtmuskelinflammation efter covid-19 fick oftare svåra följder än när tillståndet uppträdde efter vaccinering.

7 feb 2023, kl 08:40
0

Annons

Vaccinutlöst hjärtmuskelinflammation, myokardit, är en ovanlig men välkänd biverkning av mRNA-vaccinerna mot covid-19. Men hur allvarliga blir dessa inflammationer, jämfört med hjärtmuskelinflammation av andra orsaker?

Svaret på den frågan kan vara viktigt för myndigheter som ska balansera nytta av vaccin mot risker för olika befolkningsgrupper. I en stor studie analyserade därför Läkemedelsverket och myndigheter i Norge, Finland och Danmark hur det gått för tre olika grupper av patienter med hjärtmuskelinflammation. Slutsatsen var att personer med vaccinutlöst hjärtmuskelinflammation löpte mindre risk för allvarliga konsekvenser än de som drabbats av tillståndet efter covid-19 respektive vid andra sjukdomar. Forskarna har publicerat studien i BMJ medicine.

Jämförde olika typer av hjärtmuskelinflammation

Studien var inte designad för att tala om ifall risken att få hjärtmuskelinflammation efter covid-19-vaccination är större eller mindre än risken att få det efter själva infektionen. Fokus låg i stället på att belysa eventuella skillnader i allvarlighetsgrad mellan hjärtmuskelinflammation av olika orsaker.

Studien var registerbaserad och omfattade alla de över 12 år som fått diagnosen myokardit någon gång under perioden 2018-2022 i de fyra nordiska länderna. Detta var sammanlagt 7 291 personer.

Hos 530 av deltagarna hade tillståndet uppträtt en kort tid efter en mRNA-vaccination mot covid-19, hos 109 en kort tid efter covid-19 och hos resterande 6 653 efter andra infektioner och sjukdomstillstånd.

Forskarna följde patienterna i registren under 90 dagar efter den första sjukhusinläggningen för hjärtmuskelinflammation. Under den perioden drabbades 4,5 procent av dem med vaccinutlöst hjärtmuskelinflammation av den allvarliga komplikationen hjärtsvikt. Samma sak drabbade 11 procent av dem med hjärtmuskelinflammation efter covid-19 och 7,5 procent av de patienter som fått hjärtmuskelinflammation av andra orsaker.

Begränsningar i studien

Dödsfall var mycket ovanliga under de 90 dagarna. I gruppen med vaccinutlöst hjärtmuskelinflammation avled 1,1 procent, i covid-19-gruppen 5,5 procent och i den tredje gruppen 2,3 procent.

Det finns dock skillnader mellan de tre grupperna som gör att det inte är helt rättvisande att jämföra dem rakt av.

– Man måste komma ihåg att vaccinutlöst hjärtmuskelinflammation oftast verkar drabba yngre friska män, medan hjärtmuskelinflammation efter covid-19 främst drabbar lite äldre personer och att det då kan var svårt att jämföra dessa patientgrupper, framhåller i ett pressmeddelande professor Rickard Ljung, läkare på Läkemedelsverket och ansvarig för den svenska delen av studien.

Följer upp kontinuerligt

Men även när forskarna gjorde specialanalyser för olika åldersgrupper och för män och kvinnor var mönstret detsamma. De med vaccinutlöst hjärtmuskelinflammation hade lägre risk för hjärtsvikt och död under 90 dagar. Det gällde även när forskarna begränsade analysen till patienter på 12‍–‍39 år utan andra samtidiga sjukdomstillstånd. Eftersom de unga patienterna var relativt få är dock detta resultat osäkrare.

Myndigheterna fortsätter att följa upp deltagarna för att bland annat studera hur prognosen ser ut på längre sikt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng