Annons

Jämförpriser på läkemedel ska hjälpa kommittéerna

I livsmedelsbutikerna anges sedan länge jämförpriser på de flesta varor. Nu lanserar NEPI samma koncept på läkemedelsområdet.

12 jun 2001, kl 18:29
0

Inom kort publicerar NEPI, Nätverk för läkemedelsepidemiologi, en rapport där man lanserar jämförpriser på läkemedel mätt som kronor per definierad dygnsdos (DDD). Bakgrunden är samhällets stadigt ökande läkemedelskostnader och i synnerhet avsaknaden av instrument för kostnadsmedvetna val av läkemedel.

? Det är i dagsläget mycket svårt för läkare och kommittéer att jämföra priser på läkemedel, säger professor Lars G Nilsson, styrelseordförande i NEPI och en av författarna till rapporten.

? FASS duger inte eftersom man där har priserna uppdelade på alla beredningsformer, styrkor och förpackningar, och Läkemedelsbokens staplar anger vad ett enskilt recept kommer att kosta. Därför har vi skapat detta mer övergripande mått.

Rapportens målgrupp är främst läkemedelskommittéerna. Genom den lista på 1228 preparat som utgör huvuddelen av rapporten är det tänkt att kommittéerna ska kunna beräkna kostnadseffekter av olika rekom- mendationer. I rapporten har kronor per DDD beräknats utifrån försäljningen för varje läkemedel i kronor och DDD från år 2000.

För- och nackdelar
I rapporten framhålls både för- och nackdelar med konceptet kronor per DDD. På pluskontot anges att måttenheten är enkel, att den möjliggör simuleringar av kostnadseffekter för olika rekommendationer och att måttet ringar in de verkliga kostnadsskillnaderna mellan olika läkemedel. Som nackdelar anges att tolkningen av data för nya läkemedel kan vara vansklig när förskrivningen inte stabiliserats och att jämförpriset inte är dagsaktuellt utan avser förhållandet från ett tidigare år.

I rapporten anges värden på preparatnivå i form av medelvärden av alla styrkor, beredningsformer, förpackningsstorlekar och eventuella parallellimporter. Detta gör enligt författarna måttet attraktivt som underlag för rekommendationslistor, men omöjliggör samtidigt jämförelser av exempelvis originalläkemedel mot motsvarande parallellimporterat medel. Trots nackdelarna anser rapportförfattarna att kronor per DDD är den hittills bästa enheten för prisjämförelser av läkemedel.

Med tanke på de häftiga reaktioner som kom från industrin när prisjämförelser introducerades i Läkemedelsboken i början av 90-talet kommer rapporten enligt Lars G Nilsson troligen inte att väcka någon större entusiasm i detta läger, men han hoppas på ett mer positivt mottagande från läkemedelskommittéerna.

?Oerhört grovt mått?
David Andersson, Director of Governmental Affairs vid Astrazeneca, är inte kategoriskt avvisande men knappast positiv till konceptet. Enligt honom är kronor per DDD ett oerhört grovt mått.

? Jag har svårt att förstå vem som efterfrågat detta och jag är tveksam till att kronor per DDD gör att man kommer så mycket närmare sanningen. Enligt NEPI:s beräkningsmodell handlar det om jämförkostnader och inte jämförpriser.

? Enligt NEPI visar måttenheten kronor per DDD på kostnadsskillnader mellan olika läkemedel, som man sedan kan väga mot preparatens för- och nackdelar. Jag tycker nog att ordningen borde vara den omvända, preparatets egenskaper borde vara den första faktorn att ta ställning till. Ändå är detta ett intressant inlägg i debatten som NEPI ska ha all credit för, och det är ärligt att man räknar upp såväl fördelar som nackdelar, säger David Andersson.