Annons

Internetapotek kan vara svårstoppat

Det rättsliga systemet kan vara otillräckligt för att stoppa postorderförsäljning av receptbelagda läkemedel via Internet.

4 jul 2002, kl 22:13
0

Försäljning av läkemedel via Internet kan vara svårstoppad. Ett företag i Göteborg gör reklam för ett 30-tal läkemedel, varav flera receptbelagda, på sin hemsida. Läkemedelsverket anser att försäljningen strider mot reglerna för handel med läkemedel. Nästa steg lär bli en polisanmälan.
En försäljning från Göteborg vore olaglig, men den sker sannolikt från ett annat EES-land. Företaget svarar inte på telefon- och faxsamtal eller e-brev.


Olaglig eller laglig?
På hemsidan citeras helt korrekt de regler som gäller för privat införsel av receptbelagda läkemedel från ett annat land inom EES-området. Dessutom får inte tullen öppna försändelser med receptbelagda läkemedel inom EES området – men däremot vid misstanke om narkotika.
Som ägare till hemsidan står en epostadress som går till Hotmail, en sajt som tillhandahåller en rad privata tjänster. Sajten med den svenska läkemedelshemsidan kan spåras till ett så kallat webbhotell i Pittsburgh, USA.
Marianne Åbyhammar, rättschef på Konsumentverket, säger att svensk lag om marknadsföring är tillämplig när informationen riktar sig till en svensk publik. Men det kan vara svårt att få till stånd en rättelse.
– När motparten är utländsk är vi beroende av att denne vill samarbeta med oss. Annars får det bli ett ärende för kriminalpolisen, säger hon.