Annons

Naturläkemedel kan godkännas som läkemedel

Läkemedelsverket behandlar minst två ansökningar där naturläkemedel (johannesört och Gingko biloba) vill godkännas som "Vanliga" läkemedel.

4 jul 2002, kl 22:11
0

Det tyska läkemedelsföretaget Bayer har ansökt om att få sitt johannesörtspreparat Remotiv godkänt som läkemedel i Sverige.
– Naturläkemedel är inte lika accepterade av svenska läkare, säger Ingvar Henriksson, produktchef för CNS läkemedel på Bayer.
Dessutom har ett annat företag ansökt om godkännande av ett medel som innehåller Gingko biloba, erfar Läkemedelsvärlden.
Det finns flera godkända naturläkemedel med johannesört (se sidorna 2641). Bayers Remotiv, som redan används i Tyskland, kan bli det första "riktiga" läkemedlet med liknande innehåll. Företaget har även ansökt om godkännande i de andra nordiska länderna.
– Skälet att vi valde att försöka få Remotiv godkänt som läkemedel är att naturläkemedel inte är lika accepterade av svenska läkare. Det ställs högre krav på dokumentationen av ett läkemedel, något som ökar förtroendet för medlet, säger Ingvar Henriksson.


Kompletteringar om effekt
Nyligen har företaget lämnat in ytterligare uppgifter till Läkemedelsverket.
– Vi har lämnat in nya studier av effekten, säger Ingvar Henriksson.
Det som är bäst studerat är just extrakt av johannesört. Inte förrän nyligen slogs det fast att substansen hyperform i johannesört har en medicinsk effekt. Men forskarna är ännu osäkra om hur stor effekten är. En annan fråga är om det finns fler aktiva substanser i johannesörtsextrakt.
Bayers johannesörtstabletter innehåller vardera 250 mg extrakt. Men detta mått säger inget om medlets effekt i förhållande till andra johannesörtsprodukter. Det saknas jämförande studier med andra naturläkemedel, men även med antidepressiva läkemedel.