Annons

Internet ger nya möjligheter för traditionella apotek

Farmacevter behöver inte se internetapotek som ett hot. En engelsk undersökning visar att den nya tekniken i stället ger bättre möjligheter för traditionella apotek att öka tillgängligheten och ge bättre service.

25 maj 2004, kl 12:57
0

Farmacevter vid University of Manchester i Storbritannien och Monash University i Australien undersökte effekten av att använda alternativa metoder för leverans av receptläkemedel och farmacevtisk rådgivning i en studie som publicerades i International Journal of Pharmacy Practice.

Resultatet visar att beställning av läkemedel via nätet också kan ge öppenvårdsfarmacevter en möjlighet till mer omväxlande arbetsuppgifter som lätt kan inkorporeras i traditionellt apoteksarbete. Apotekaren kan upplysa patienten om olika möjligheter för leverans av läkemedel och annan service samt påminna patienter via telefon att lämna in sina recept (efter att ha fått tillstånd att göra det). Dessutom kan farmacevterna lämna råd om läkemedel via telefon.

När det gällde internetapotek uppskattade patienterna den omedelbara kontakt det gav med en farmacevt via email, men var besvikna när svaren dröjde eller inte kom alls.
Författarna påpekar sammanfattningsvis att det är viktigt att personalen på apotek får tid och möjligheter att utveckla ny innovativ kundservice.