Intensiv behandling inte bättre mot blåscancer

Att tidigt sätta in en aggressiv behandling hos patienter med cancer i
urinblåsan varken minskar dödligheten eller antalet ingrepp senare. Det
visar en amerikansk studie av över 20 000 patienter.

9 apr 2009, kl 12:36
1

Det är forskarna från University of Michigan Health System som velat undersöka sambandet mellan intensiteten i tidig behandling av urinblåsecancer och senare behov av större ingrepp alternativt dödlighet. 

Totalt medverkade 20 713 personer som alla fått sin diagnos i ett tidigt stadium av sjukdomen. Patienterna och de totalt 940 behandlande läkarna delades in i fyra grupper, utifrån hur mycket pengar de lagt på behandling de två första åren efter diagnos.

Resultaten, som publicerats online i tidskriften Journal of the national Cancer Institute, visar att de patienter som fick en mer intensiv läkemedelsbehandling i lika hög utsträckning som andra avlidit i sin sjukdom. De läkarna som använde mest intensiv läkemedelsbehandling utförde också oftare endoskopier och andra former av undersökningar på sina patienter. Dessutom löpte patienterna som fick mer intensiv behandling också större risk att behöva genomgå ett större medicinskt ingrepp i senare stadier av sjukdomen.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng