Annons

Lovande behandling mot Alzheimers

Brittiska forskare har utvecklat en ny behandling mot Alzheimers som
visat sig minska mängden av ett skadligt protein i hjärnan. Forskarna
hoppas att det ska leda till ett nytt effektivt läkemedel mot sjukdomen.

14 apr 2009, kl 11:55
0

Annons

Hittills är det bara fem patienter som provat den nya läkemedelskandidaten mot Alzheimers, men resultaten hos dessa är lovande. Forskarna bakom den nya produkten, som kallas CPHPC, har sett att behandling med den minskar mängden av ett protein som misstänks vara avgörande hos dem som drabbas av sjukdomen.

 Proteinet, serum amyloid P component, eller SAP, finns i de plack som bildas i hjärnan hos personer som drabbas av Alzheimers. SAP har också länge varit ett av de mest intressanta terapeutiska målen bland Alzheimersforskare. Nu har en grupp forskare vid University Collage London i samarbete med Roche testat den småmolekylära läkemedelskandidaten CPHPC på fem pateinter i tre månader.

Resultaten som publicerats i Proceedings of the National Academy of Science, visar att behandlingen minskade mängden SAP i patienternas blod men också i deras hjärnor. Behandlingen visade inte heller några biverkningar under studien. CPHPC har också använts mot andra sjukdomar, som systemisk amyloidos, och där visat sig vara en säker behandling.

Forskarna bakom studien säger att tre månader är en alldeles för kort tid för att kunna säga något om de kliniska effekterna av behandlingen men att de nu vill gå visare och testa behandlingen i större grupper. Jakten på nya effektiva läkemedel mot Alzheimers har drabbats av ett flertal bakslag de senaste åren. Senast i somras var det kandidaten bapineuzumab från Elan och Wyeth som trots stora förhoppningar inte höll måttet när det testades kliniskt.