Stort intresse bland farmacevter bli entreprenörer

Omkring hälften av farmacevterna i Jönköping är potentiella
entreprenörer. Det framgår av en studie gjord vid handelshögskolan i
Jönköping. Men för att de ska lyckas krävs tydliga regler om vad som
gäller.

14 apr 2009, kl 13:22
0

Annons

Svenska farmacevter har som grupp ett intresse och en potential att bli entreprenörer. I en studie som är gjord vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping har omkring 50 procent av de tillfrågade farmacevterna visat sig kunna betraktas som entreprenörer.
– Men vi har märkt att många av de vi pratat med känner sig osäkra eftersom reglerna för den omreglerade marknaden fortfarande är oklara, säger Markus Salmela som är en av författarna till studien.

Tillsammans med sina två medförfattare har han samlat in uppgifter från 33 farmacevter i Jönköpings kommun för att ta reda på huruvida de har en entreprenöriell potential eller inte. Svaren visar att 14 stycken, eller 42 procent kunde anses vara entreprenörer enligt den definition som forskarna satt upp.
–  Ett av våra mål var att utforma undersökningen så att svaren inte färgades av om deltagarna var för eller emot apoteksmonopolet. Vi ville inte att de som är emot en omreglering skulle kunna framstå som ?icke-entreprenörer? och tvärtom, säger Markus Salmela.

Han menar att svaren är rättvisande och att många av de tillfrågade vill ha tydliga regler för att kunna förbereda sig till den 1 juli. Det är en stor skillnad för blivande företagare om de får sälja enbart vissa läkemedel eller om de måste ha ett fullskaligt apotekssortiment och många är fortfarande osäkra på hur de blir, säger han.

För att situationen inte ska bli som i Norge där flera hundra enskilda apotek övergått till att bli ett par stora kedjor krävs en bra stöttning och tydliga regler.
– En modell som kan bli intressant är ju om apoteksdisken i ett varuhus läggs ut på entreprenad, som fiskdiskar eller spelhörnor i många fall görs idag. Där kommer farmacevter med entreprenörsanda vara efterfrågade, säger Markus Salmela.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng