Annons

Nikotinläkemedel i mataffärer säljer dåligt

Försäljningen av nikotinläkemedel i dagligvaruhandeln har inte blivit
någon succé. Nu efterlyser handeln ett certifieringssystem för att vilja
fortsätta med fler receptfria produkter.

14 apr 2009, kl 14:21
0

Annons

Den 1 november har regeringen sagt att den vill att vissa receptfria läkemedel ska få börja säljas i vanliga butiker. Men för nikotinläkemedel där möjligheten funnits i ett år har förändringen inte inneburit någon succé, visar en undersökning gjord av marknadsanalysföretaget Nielsen.

Totalt säljs nikotinläkemedel för 8 miljoner kronor i månaden vilket innebär 85 kronor per butik och dag.
– Det är en alldeles för låg siffra för att handeln ska vilja fortsätta, säger Thomas Svaton vd för Svensk Dagligvaruhandel.

Att försäljningen går så dåligtberor enligt honom på att reglerna som omgärdar den är alldeles för stränga. Dessutom är det många handlare som tycker att enbart nikotinläkemedel utgör ett för litet sortiment för att ordna med allt som krävs. De avvaktar istället att regelverket för annan receptfri försäljning ska bli klart.

Enligt Thomas Svaton kommer handeln att kräva enklare regler för att exponera receptfria läkemedel efter omregleringen.
– Om handlarna ska kunna konkurrera med Apoteken måste de få större möjlighet att kunna visa vad de säljer, det blir märkligt för kunden med olika regler i olika butiker, menar han.

Det är Läkemedelsverket som föreslagits få till uppgift att ta fram de regler som gäller för dagligvaruhandeln. Thomas Svaton tycker att det vore bra om det infördes en svensk standard certifiering av de butiker som ska få sälja receptfritt. De butiker som uppfyller kraven skulle sedan kunna certifieras av Sewdac. De butiker som blir ackrediterade skulle sedan få sälja receptfria läkemedel under ett lättare regelverk.
– Vi har framfört önskemålet underhand till utredare på Läkemedelsverket och hoppas på en fortsatt dialog, säger Thomas Svaton.