Annons
Effektiva läkemedel till alla oavsett bostadsort
Foto: Istockphoto

Effektiva läkemedel till alla oavsett bostadsort

SKL har sjösatt sin samverkansmodell som ska garantera att svårt sjuka får samma tillgång till läkemedel oavsett var man bor.

14 jan 2015, kl 11:36
0

Annons

I en rapport som Lif som publicerade i slutet av 2014 ser man att det dittills varit stora regionala skillnader mellan landstingen i användningen av vissa läkemedel, framförallt dyra cancermediciner.

Som ett delprojekt i den nationella läkemedelsstrategin startades landstingens nya samverkansmodell vid årsskiftet 2015. Samtidigt gav SKL ut en ny rapport ”Ordnat införande i samverkan II” som beskriver arbetet med att i praktiken omsätta den nationella processen för införande av nya läkemedel.

Modellen ska göra det möjligt att läkemedelsanvändningen blir jämlik genom att landstingen tillsammans arbetar i en strukturerad samverkan med myndigheter och företag.

Funktionen pilottestades under arbetet vid införandet av ett landstingsgemensamt protokoll för införande och uppföljning av nya läkemedel mot hepatit C.
– Landstingen bygger en ny gemensam marknadsfunktion som bland annat ska hjälpa till att sortera fram läkemedel som kan vara tänkbara för gemensam upphandling, sa Mikael Svensson, läkemedelshandläggare på SKL, till Läkemedelsvärlden i höstas efter att hepatit C-projektet förts i hamn.

Under det arbetet genomfördes trepartsöverläggningar mellan landstingen, TLV och läkemedelsföretag. Förutom prisförhandlingar enades man om ett riskdelningsavtal.

Tanken är att alla aktörer nu gemensamt ska arbeta för ett snabbare införande av nya läkemedel med uppföljning och prisförhandlingar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng