Liten risk med hostmediciner

Det är ovanligt med allvarliga allergiska reaktioner från ambroxol eller bromhexin konstaterar PRAC.

14 jan 2015, kl 08:51
0

Annons

Det har förekommit rapporter om allergiska reaktioner och svåra hudreaktioner som Stevens-Johnsons syndrom och erythema multiforme vid användningen av ambroxol.

Läkemedlet används främst vid halsont. För bromhexin, som används vid hosta med segt slem finns det också enstaka fallbeskrivningar om allvarliga allergiska reaktioner. Läkemedlet omvandlas till ambroxol i kroppen.
 
Nu har den europeiska läkemyndighetens säkerhetskommitté, PRAC, gjort en granskning av läkemedlen. Kommittén har gått igenom tillgängliga data och rapporter om allergiska reaktioner och kommer fram till att det finns en viss risk, men att den är fortsatt liten.

PRAC vill ha ett tillägg i produktinformationen om risken för svåra hudreaktioner samt en uppmaning att omedelbart avbryta behandlingen om sådana symtom uppstår.

Ett slutgiltigt utlåtande ska komma från the Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures-Human, CMDh.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng